lauantai 16. huhtikuuta 2016

Luonnollinen ihonhoito

Tiesitkö, että aikuisen iho painaa noin 4 kg ja on isoin elimemme? Iholla on monia tärkeitä tehtäviä, kuten: suojata kehoamme ulkoisilta uhkatekijöiltä, huolehtia kehon lämmönsäätelystä, kerätä ja välittää tietoa hermopäätteiden avulla ympäristöstä. Lisäksi iho taistelee bakteereja, tulehduksia ja viruksia vastaan 24/7. On siis tärkeää, että autat ihoasi voimaan hyvin!

Voisi sanoa, että iho on sisäisen hyvinvointimme peili. Ruokavaliolla on valtava merkitys ihon terveydessä. Ihon kuntoon vaikuttaa toki myös hormonitoiminta, mieliala, liikunta ja lepo. Kun nämä tekijät ovat pääsääntöisesti kunnossa, on syytä täydentää ihonhoitoa laadukkailla ihonhoitotuotteilla. Ihon hoitaminen ulkoisesti on tärkeää läpi elämän, eri elämäntilanteissa ja jo nuoresta alkaen, koska parikymppisestä lähtien ihon ikääntyminen alkaa näkyä jo hiljalleen. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että seuraavat Prevention -sivustolla esitetyt vitamiinit ovat ensiarvoisen tärkeitä taistelussa ihon ikääntymistä vastaan:

1. A-vitamiini: Ihoa nuorentava
A-vitamiinia löytyy useista kosteusvoiteista ja yövoiteista. Tunnetaan myös nimillä retinoidi tai retinoli.

Vaikutus: ryppyjä vähentävä, iholäiskiä himmentävä ja ihoa tasoittava vitamiini.

Käyttö: Laita iholle iltaisin. Auringonvalo kumoaa useimpien A-vitamiinien vaikutuksen.
Huonoa: saattaa ärsyttää ihoa, aiheuttaa punoitusta ja hilseilyä, joka voi kestää muutamia viikkoja.

2. B3-vitamiini: Punaisuutta vähentävä
B3-vitamiinia löytyy voiteista, rasvoista ja seerumeista. Kutsutaan usein nimellä niasiini.

Vaikutus: lisää ihoa suojaavia keramideja ja rasvahappoja. Kosteuttava ja ihoa vahvistava vaikutus. Erityisen hyvä kuivalle ja herkälle iholle. Vähentää punaisuutta, joten sopii hyvin muun muassa ruusufinnin hoitoon.

Käyttö: maksimaaliseen tulokseen pääsee laittamalla iholle aamuisin ja iltaisin. Kannattaa käyttää yhdessä retinoidin kanssa, sillä niasiini hillitsee ihon ärsyyntymistä.

3. C-vitamiini: Ikääntymistä hidastava
C-vitamiinia löytyy kosteusvoiteista. Kannattaa tarkistaa, että vitamiinia löytyy vähintään viisi prosenttia tai enemmän, jotta siitä olisi oikeasti hyötyä.

Vaikutus: poistaa vapaita radikaaleja iholta, jotka aiheuttavat ryppyjä, roikkumista ja muita ikääntymiseen liittyviä muutoksia. Auttaa tasoittamaan ja kiinteyttämään ihoa sekä himmentää maksaläiskiä.

Käyttö: laita iholle aamuisin, kesäaikaan aurinkovoiteen alle. Näin estät UV-säteiden aiheuttamien vapaiden radikaalien pääsyn iholle.

4. E-vitamiini: Punaisuutta vähentävä ja ihon UV-suojaa tehostava
E-vitamiinia löytyy aurinko- ja after-sun -voiteista. Parhaan tuloksen antaa vähintään yksi prosenttinen E-vitamiini, joten se kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta. Tunnetaan myös nimellä tokoferoli.

Vaikutus: vähentää ihon kuivuutta ja auttaa näin ihoa säilyttämään luonnollisen kosteutensa.
Neutraloi haitallisia vapaita radikaaleja, josta syntyy ihoa suojaava vaikutus.

Käyttö: Laita ennen ja jälkeen voimakkaalle auringon valolle altistumista. Voimakas auringonvalo voi tuhota jopa puolet ihon normaalista E-vitamiinista, joten käytä yhdessä C-vitamiinipohjaisten voiteiden kanssa aina ennen auringonottoa.

5. K-vitamiini: kauniimmat ja kirkkaammat silmät
K-vitamiinia löytyy silmänympärysvoiteista, jotka myös sisältävät retinolia. Tunnetaan myös nimellä fytonadioni.

Vaikutus: auttaa vähentämään tummia silmänympäryksiä.

Käyttö: Laita iltaisin. Tehokkaampi yhdessä retinolin kanssa. Käytä ensimmäisellä viikolla 2-3 iltana ja siitä eteenpäin joka ilta.





Olen itse hurahtanut kotikosmetiikan tekoon, koska haluan tietää ja ymmärtää mitä iholleni laitan. Lisäksi laadukkaat kosmetiikkatuotteet ovat hurjan hintaisia. Olen ennen pankkiuraani työskennellyt kosmetiikan parissa myyntitehtävissä pari vuotta ja täten saanut hyvää tietoa kosmetiikkatuotteista ja niiden sisältävistä ainesosista. Pääsääntöisesti teen luonnon raaka-aineista ihonhoitotuotteita ja olen huomannut, että ne toimivat yhtä hyvin ellei paremmin kuin kaupasta ostetut tuotteet. Haluan jakaa teille nyt muutamia hyväksi koettuja helppoja voidereseptejä. Olen poiminut netistä vuosien varrella näitä hyviä ohjeita ja muokannut niitä tarvittaessa omalle iholleni sopivammaksi. Muista aina pestä ja desinfioida purkit ja purnukat hyvin ja varmistaa ettei niihin jää tippaakaan vettä. Näitä ohjeita voi vapaasti muokata sen mukaan millaista voidetta haluaa tai mitä ainesosia kaapista löytyy. Ohjeet on pääsääntöisesti koottu seuraavan sivuston kautta:  http://kysymammalta.blogspot.dk/2010/02/tee-itse-kasvovoide-ja-muita-voiteita.html


Aloe-kookosvoide (kuivalle nuorelle iholle)
25 ml kehäkukkaöljyä
10 g mehiläisvahaa
10 g kookosrasvaa
1 rkl vehnänalkioöljyä
50 ml aloegeeliä
10 g glyseriiniä
(2-3 tippaa eteeristä öljyä halutessa)

Sulata vahat ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita aloe ja glyseriini keskenään kulhossa ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä, voit halutessasi lisätä eteeristä öljyä.  


Manteli-kookosvoide (kaikille ihotyypeille)
1 rkl manteliöljyä
2 rkl kookosrasvaa
2 tippaa omenaviinietikkaa
1 tippa laventelin eteeristä öljyä

Sulata vaha ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita omenaviinietikka ja laventelin eteerinen öljy keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan.


Kehäkukkasalva (kuivalle ongelmaiholle)
250 ml seesamiöljyä
100 g mehiläisvahaa
5 ml kehäkukkauutetta
5 ml laventeliöljyä

Sulata mehiläisvaha ja seesamiöljy vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää kehäkukkauute joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kun voide alkaa jähmettyä, lisää laventeliöljy, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.   


Jasmiinivoide (rasvaiselle iholle)
2 rkl mehiläisvahaa
2 rkl manteli- tai auringonkukkaöljyä
1 tl lanoliinia
8 rkl tislattua vettä
½ tl booraksia
1 tl hamamelisvettä
1½ tl glyseriiniä
1-2 tippaa jasmiinin eteeristä öljyä

Sulata kolme ensimmäistä ainetta vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Kuumenna vesi, glyseriini ja booraksi toisessa kattilassa. Kun booraksi on sulanut  lisää hamamelisvesi. Lisää vesiseos rasvaseokseen pienissä erissä. Sekoita voideseosta koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä, lisää siihen eteerinen öljy. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.   


Aloe - E-vitamiinivoide (kuivalle, vanhemmalle iholle)
30 ml manteliöljyä
3 g sheavoita
9 g mehiläisvahaa
320 ml tislattua vettä tai appelsiininkukkavettä
20 ml glyseriiniä
20 ml aloegeeliä
4 ml E-vitamiiniöljyä
2-3 tippaa eteeristä öljyä

Sulata vahat, voit ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita tislattu vesi tai appelsiininkukkavesi, aloe ja glyseriini keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä, lisää E-vitamiiniöljy. Voit lisätä
halutessasi myös eteeristä öljyä.


Gelee royale -voide (vanhemmalle iholle, kaikille ihotyypeille)
2 rkl karitevoita
1 rkl arganöljyä
1 rkl avokadoöljyä
3 tl ruusuvettä
1 tl glyseriiniä
1 tl hunajaa tai gelee royalea
2-3 tippaa geraniumin eteeristä öljyä
6 tippaa greipinsiemenuutetta
2 tippaa E-vitamiinia

Sulata vahat ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita ruusuvesi-glyseriiniseos ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä, voit lisätä hunajan tai gelee royalen, greipinsimenuutteen, E-vitamiinin ja eteeristä öljyä.   


Desinfioiva ja hoitava kasvovesi (kaikille ihotyypeille, erityisesti sekaiholle)
1 sitruuna
3-4 dl vihreää teetä
1 tl hunajaa
ripaus kanelia
1/2 tl oliiviöljyä

Keitä 3-4 dl vihreää teetä kattilassa. Ota kattila liedeltä pois ja lisää joukkoon hunaja, kaneli, oliiviöljy ja yhden sitruunan mehu. Sekoita ja purkita suihkepurkkiin. Ravista ennen käyttöä. Vinkki!Lisää kuumaan seokseen yksi beetakaroteni kapseli, niin ihosi saa lisävitamiineja.


Supistava kasvovesi (rasvoittuvalle iholle)
1/4 osa omenaviinietikkaa
3/4 osa vettä TAI vihreää teetä

Sekoita vesi/tee omenaviinietikan kanssa ja sekoita. Pullota suihkutuspulloon.


Hoitava silmänympärysvoide (kaikille ihotyypeille, poistaa tummia silmänalusia, turvotusta ja tasoittaa ryppyjä)
1/4 osaa Jojobaöljyä
3/4 osaa Aloevera geeliä
2 kpl E-vitamiinikapseleita

Sekoita kevyesti pieni määrä Jojobaöljyä Aloevera geeliin. Lisää seokseen kaksi E-vitamiinikapselin sisältöä ja sekoita napakasti kunnes seos muuttuu voidemaiseksi. 


Heleyttävä vartalovoide -sopii myös kasvoille (normaali ja kuivaiho)
250 grammaa sheavoita
n. 6 rkl jojobaöljyä
20-30 tippaa eteeristä appelsiiniuutetta (tai jotakin muuta tuoksua)

Puhdista ja kuivaa lasipurkit hyvin huolellisesti, niin ettei niihin jää lainkaan vettä. Huolehdi myös, että käyttämäsi astiat ja työvälineet ovat puhtaita ja kuivia. Sulata sheavoita vesihauteessa hetki, niin että siitä tulee vain osittain juoksevaa. Se saa jäädä siis vielä osittain kokkareiseksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Voiteen tulisi olla valkoista ja varsin paksua. Jos sheavoi suli kokonaan ja siitä tuli öljyä, laita seos hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Sheavoin tulee olla hieman jähmeää, jotta se vatkautuu vaahdoksi. Lisää sheavoin joukkoon jojobaöljy ja appelsiiniuute ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Vispaa käsivatkaimella kuohkeaksi kermaiseksi voiteeksi.


Appelsiinivoide käsille
1/3 dl mehiläisvahaa
2/3 dl kaakaovoita
8 rkl manteliöljyä
10 tippaa eteeristä appelsiiniöljyä

Sulata mehiläisvaha ja kaakaovoi lämpimässä vesihauteessa juoksevaksi. Lisää sekaan manteliöljy. Tiputtele joukkoon eteeristä appelsiiniöljyä noin 10 tippaa. Tuoksuttele seosta välillä, jotta saat tuoksusta sopivan vahvuisen. Kaada seos lasipurnukkaan ja sulje kansi.


Virkistävä jalkavoide
 ¼ desilitraa mehiläisvahaa
1,5 desilitraa karitevoita ruokalusikallinen avokadoöljyä
ruokalusikallinen manteliöljyä
10 tippaa eteeristä piparminttuöljyä
10 tippaa eteeristä rosmariiniöljyä

Lämmitä karitevoi ja mehiläisvaha lempeässä vesihauteessa ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita huolellisesti. Voide muuttuu kiinteäksi seoksen jäähtyessä ja on sen jälkeen heti valmis käytettäväksi.


Huulirasva (tarvitset noin 15 kpl huulirasvahylsyjä)
15 g mehiläisvahaa
15 g kaakaovoita
15 g karitevoita
2 rkl (30 ml) jojobaöljyä
4 tl (20 ml) risiiniöljyä
1 tl (5 ml) kasviglyseriiniä
1-5 ml maku- tai eteeristä öljyä
Mica-väriä (4 x 0,15g lusikallinen)

Sulata mehiläisvaha, kaakaovoi ja karitevoi vesihaudekattilassa. Lisää jojobaöljy, risiiniöljy ja glyseriini. Sekoita varovasti. Jos seos jähmettyy, kuumenna kunnes seos on juoksevaa.  Jos tahdot väriä, lisää se tässä vaiheessa. Mica-väri näyttää nestemäisessä seoksessa huomattavasti punaisemmalta kuin jähmettyneessä huulirasvassa. Nosta pois kuumasta ja lisää maku- tai eteerinen öljy. Kaada hylsyihin jähmettymään. Massa jähmettyy nopeasti, mutta sen saa sulaksi kuumentamalla seosta uudelleen. Hylsyihin kannattaa ensin laittaa seosta pieni määrä pohjalle tulpaksi, ja vasta sitten täyttää täyteen. Tulppa jähmettyy nopeasti ja estää mahdollisen vuodon. Samalla se suojaa huulivoidehylsyn mekanismia.


Antiseptinen kuorinta
2,5 dl sokeria
1,25 dl juoksevaa/puolijuoksevaa hunajaa
5 tippaa Tea tree -öljyä
20 tippaa appelsiiniöljyä
20 tippaa sitruunaöljyä

Mittaa kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita, kunnes kuorinta on tasaista. Kaada desinfioituun lasipurkkiin.


Avokado naamio (kaikille ihotyypeille, väsyneelle iholle)
1 avokado
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa.

Sekoita ainekset keskenään ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa noin 10-20 minuuttia.


Kananmunasitruuna naamio (iholle, mikä kärsii mustapäistä)
1 kananmunanvalkuainen
1 tlk sitruunamehua

Vaahdota kevyesti valkuainen ja sekoita siihen sitruunamehu. Levitä naamio ja anna vaikuttaa noin 25 min.


Aspiriini naamio (näppyläinen, rasvainen iho)
3-5 aspiriinipilleriä
1 rkl maustamatonta jogurttia
1 rkl hunajaa

Sekoita murskatut aspiriinipillerit jogurtin ja hunajan kanssa. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 10-20 minuuttia.






1 kommentti: